Get the Flash Player to see the slideshow.

recensie Anatevka (2008)

OLDENZAAL – De zaal van Stadstheater De Bond in Oldenzaal zat zaterdagavond goed gevuld met fans van toneelgroep De Verstrooiers. Opgevoerd werd de musical ‘Fiddler on the Roof’, in dit land beter bekend onder de naam van het imaginaire dorpje waar het verhaal zich afspeelt: Anatevka. De prachtige muziek van Jerry Block werd hier niet live uitgevoerd, maar klonk van een orkestband. Het voordeel is dat je een compleet orkest kunt laten spelen, want de arrangementen waren rijk gezet. Het nadeel is, dat je afhankelijk bent van een geluidsman die zou moeten weten waar de prioriteiten liggen.
Op deze eigenschap heb ik de heren Vossebelt en Wes niet kunnen betrappen, want zeker de zwakkere stemmen moesten het onderspit delven ten opzichte van de decibellen die voortgebracht werden door de geluidsinstallatie. Het minst last hiervan leek de hoofdpersoon te hebben: Tevje. Deze rol leek Frans Dresens op zijn lijf geschreven te zijn, zo natuurlijk acteerde hij en met zoveel overgave zong hij zijn liederen, waarvan ‘Als ik toch eens rijk was’ onbetwist de bekendste was. Niet iedereen bleek gezegend met even natuurlijk acteertalent, want sommige dialogen verliepen een tikje houterig. Toch had door de bank genomen het gros van de spelersgroep zich helemaal ingeleefd in het verhaal en de sfeer. Een absolute vondst was voor mij het multifunctionele decor, dat letterlijk in een handomdraai getransformeerd kon worden. Hierdoor bleef de vaart in de voorstelling – die toch een kleine drie uren in beslag nam – gegarandeerd. Heel levendig waren ook de scènes waarin gedanst of gejongleerd werd, zoals de bruiloftscène, die (in het verhaal) ruw werd verstoord door een opstootje.

Een beetje musical heeft wel enkele liefdesduetten. Het meest bij mij bijgebleven waren die van Hodel en Perchik en die van Golde en Tevje. Misschien waren het zangtechnisch niet hoogstandjes, maar ze werden wel met veel overgave vertolkt. In het meer dan voortreffelijk verzorgde programmaboekje stond heel bescheiden geen curriculum vitae van De Verstrooiers, maar bekend is dat deze groep al enige tijd bestaat en het is te hopen dat ze op deze voet door blijven gaan, al is het alleen maar om het centrale thema van deze musical te onderstrepen: TRADITIE!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Over de site

Theatergroep De Verstrooiers uit Enschede houdt u op de hoogte via deze website. U vindt hier impressies van onze voorstellingen in woord en beeld en natuurlijk altijd het laatste nieuws.
Wij wensen u veel plezier bij uw kennismaking met Theatergroep De Verstrooiers!

Een selectie van foto’s
dsc_0056 dsc_8014-425x640 les-miserables-25 les-miserables-37 dsc2972_0 dsc_0082 dsc2869_0 dsc2920_0 dsc_7985-640x425 my-fair-lady-11