Get the Flash Player to see the slideshow.

De Jantjes (2006 – 2007)

De afgelopen jaren heeft de groep geëxperimenteerd met verschillende spelvormen waarin muziek een steeds grotere rol speelde. Dit jaar bestaat de toneelgroep dertig jaar. Reden genoeg om eens groots uit te pakken. Het resulteerde in de keuze voor een echte musical: ‘De Jantjes’ van Herman Bouber. Het overbekende volkstoneel uit de zestiger jaren dat zich afspeelt in de Amsterdamse Jordaan. Drie matrozen die om verschillende redenen tekenen voor een verblijf in Indië. Eén en al herkenning voor het publiek, met liedjes als ‘de Westertoren’ en ‘Omdat ik zoveel van je hou’. Het volkse karakter van het stuk, zowel in taalgebruik als ook in spel, werd uitstekend vormgegeven. Het onvervalst Amsterdams accent, dat vrijwel geen moment haperde, droeg daar aan bij. Het publiek heeft genoten en was vanaf de eerste minuut bij de les. Logisch, want vanaf het begin denderde het plezier en het enthousiasme van de spelers de zaal in. Zonder de rest van de groep te kort te doen, was ik vooral aangenaam verrast door de zangkwaliteiten van de Jantjes, Erwin Iping, Martin Bouman en Marcel Kiers, en hun vriendinnen, gespeeld door Maureen Bekhuis en Marinella Baks. Er werd duidelijk verstaanbaar gezongen in een mooie harmonie van stemmen met begeleiding van een combo onder leiding van Frans Dresens. Een vrolijke uitbundigheid spatte gedoseerd van het toneel. Maar ook was ik onder de indruk van de sfeer die de regisseur wist op te roepen in ‘de Oost’. Met ingetogen zang en beheerst spel, onderstreept door een mooie belichting en passende achtergrondgeluiden. Kenmerkend voor deze toneelgroep onder leiding van Karel Kunne is een werkelijk perfect gebruik van de speelvloer. Samen met Frans Dresens tekende de regisseur ook voor de choreografie van de musical. Ook dat deel zag er zeer professioneel uit. Zelden heb ik een amateur-groep in dit genre zo’n complete voorstelling zien spelen. De beperking van dit kleine theater Concordia werd in deze voorstelling tegelijkertijd ook de kracht. Alles klopte in deze voorstelling en dat mag een compliment zijn aan alle medewerkers. Ik heb de indruk dat de groep met de musical haar bestemming heeft gevonden. Dat ze daarmee een groter publiek heeft weten te bereiken, is mooi meegenomen. Maar vooral door de keuze van het soort musical zal ze ook haar ‘oude’ publiek blijvend kunnen boeien.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Over de site

Theatergroep De Verstrooiers uit Enschede houdt u op de hoogte via deze website. U vindt hier impressies van onze voorstellingen in woord en beeld en natuurlijk altijd het laatste nieuws.
Wij wensen u veel plezier bij uw kennismaking met Theatergroep De Verstrooiers!

Een selectie van foto’s
recensie-tct dsc_4179 les-miserables-43 dsc2850_0 <KENOX S730  / Samsung S730> les-miserables-27 les-miserables-22 headslice1 dsc2928_0 headslice19