Get the Flash Player to see the slideshow.

Recensie Foxtrot 2011-2012

De versie van Foxtrot door theatergroep De Verstrooiers is geworden hoe de teksten van Annie M.G. Schmidt en de muziek van Harry Bannink zijn: vrolijk van toon, maar met veel cynisme en stof tot nadenken.

door Ellen Kruithof

Dit werd versterkt door het lied voor de pauze “Niks aan de hand”, over stuisvogelpolitiek en de andere kant opkijken als er mensen in gevaar komen. Het slotlied “De laatste Dans” gaat over de vernietigende kracht van de mens, die steeds opnieuw danst op een vulkaan. Hoewel de thema’s werkloosheid, crisis en nazisme wijzen op de jaren dertig, waarin het verhaal speelt, trekken teksten als “Veertig jaar later, nog altijd niks geleerd” een parallel naar de jaren zeventig toen de musical werd geschreven.

Regisseur Karel Kunne liet de spagaat tussen luim en ernst bestaan. In “Niks aan de hand” vielen op de achtergrond oorlogsslachtoffers. Daartegenover was “De laatste Dans” gesitueerd in een danslokaal met veel mensen in schitterende kledin. Erwin Iping speelde en zong een geloofwaardige Jules, de homofiele zanger/leraar. Tegenspeelster Lisette werd goed neergezet door Annemarie Hilbink. Hoofdrolspeelster Maureen Bekhuis zette in het begin een te stijve Josien neer. Het dorpsmeisje uit Vroomshoop werd gelukkig gaandeweg meer mens met haar “Zelfmoordliedje” als gevoelig hoogtepunt. Smaakmaker was Hennie Ruyter als Rosie, de no-nonsense huishoudster met Amsterdamse tongval en liefhebster van een borrel.

De Verstrooiers waren niet bang voor decorwisselingen: elke kamer kreeg een eigen aankleding. Ook als slechts twee zinnen in een ander decor gezegd moesten worden, leverde dat dus decorwisselingen op. De voorstelling was vol korte scènes, waarbij de spelers steeds met attributen sleepten. Het begeleidend combo met piano, gitaar, drums en sax onder leiding van Hans van Roest speelde accuraat en jazzy. In de versterking had ik graag iets meer gitaar en iets minder sax gehoord. Ook de lichttechniek, met name de volgspots, kan nog beter, maar dat zijn details. Foxtrot was leuk en beklemmend en precies goed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Over de site

Theatergroep De Verstrooiers uit Enschede houdt u op de hoogte via deze website. U vindt hier impressies van onze voorstellingen in woord en beeld en natuurlijk altijd het laatste nieuws.
Wij wensen u veel plezier bij uw kennismaking met Theatergroep De Verstrooiers!

Een selectie van foto’s
dsc_0029 dsc2893_0 dsc2866_0 les-miserables-4 my-fair-lady dsc_0087 dsc2859_0 de-jantjes-2 dsc_0035 les-miserables-de-verstrooiers-0015